A.C.A.B.

All Cops Are Bastards of Acht Cola Acht Bier?

A.C.A.B. is een afkorting die je met regelmaat ziet in verschillende subculturen waaronder hooligans. Het zou volgens het Openbaar Ministerie All Cops Are Bastards betekenen en dus een beledigend karakter (kunnen) hebben richting de agent met iets te lange tenen.

Een belediging is alleen strafbaar wanneer de belediger opzet heeft op de aanranding van iemands eer of de goede naam. De belediger moet zich anders gezegd bewust zijn geweest van het beledigende karakter van zijn boodschap. Het bewijs voor opzet kan vaak uit de aard van de belediging worden afgeleid, maar bij de afkorting A.C.A.B. ligt dat anders.

Uit de rechtspraak volgt dat de lettercombinatie A.C.A.B., in de betekenis van All Cops Are Bastards naar haar aard de strekking heeft om de politie aan te randen in zijn eer en goede naam. Er zijn echter zaken bekend, zowel nationaal als internationaal, waarbij verdachten aangaven ofwel niet bekend te zijn met de afkorting, ofwel een andere betekenis te kennen (bijvoorbeeld: 'Acht Cola Acht Bier' of 'Always Carry A Bible'). In dergelijke gevallen, waarin de verdachte niet bekend is of stelt te zijn met het beledigende karakter, kan een veroordeling doorgaans niet volgen.

Onlangs heeft het Hof geoordeeld over een feit van augustus 2013. Het was de dag dat Kolbein Sigthórsson Ajax naar de overwinning schoot in de klassieker tegen Feyenoord. Vlak voor die wedstrijd liep een persoon in een T-shirt bedrukt met de letters A.C.A.B. over de Arenaboulevard, alwaar hij werd aangehouden op verdenkging van belediging van een politieagent. Na eerder door de rechtbank te zijn veroordeeld werd de verdachte door het Hof vrijgesproken omdat niet kon worden vastgesteld dat hij opzet had gehad op het beledigende karakter. Hij had bij de politie immers verklaard niet te weten waar A.C.A.B. voor staat.

Kort en goed: hebt u een kledingstuk in de kast hangen met de opdruk A.C.A.B., dan loopt u het risico aangehouden te worden. Bekent u daarnaast bij de politie dat u weet dat de afkorting voor All Cops Are Bastards staat, dan ligt een veroordeling in het verschiet.

Wij hebben met regelmaat succesvolle verweren gevoerd in soortgelijke zaken. Bel of mail ons gerust voor meer advies.

Ga terug

Overige blogs