Festivalgangers opgelet!

Strafbeschikking ontvangen? Neem contact op!

Het festivalseizoen is in volle gang: Lowlands is achter de rug en onder meer Mysteryland staat voor de deur. Het is een publiek geheim dat de gemiddelde festivalbezoeker zich weleens laat verleiden tot het nemen van verboden middelen zoals xtc of ghb. Hoewel het Openbaar Ministerie bij de vervolgingsbeslissing rekening houdt met het speciale karakter van festivals, worden ook met de regelmaat van de klok strafbeschikkingen uitgevaardigd.

Een strafbeschikking is een boete die door het Openbaar Ministerie zonder tussenkomst van de rechter wordt opgelegd. Als deze boete wordt aanvaard, leidt dit tot een aantekening op de justitiële documentatie (strafblad). Dat kan voor problemen zorgen bij bijvoorbeeld de aanvraag van een VOG. Ben je het niet eens met de beschikking of wil je simpelweg eerst het achterliggende dossier inzien, dan moet binnen 14 dagen verzet worden ingesteld. Hier hebben wij eerder een blog over geschreven waarin wordt uitgelegd waarom het instellen van verzet aan te raden valt. 

Verzet loont, dat is ook gebleken in de zaken tegen diverse Mysteryland-bezoekers. Tientallen cliënten werden aangehouden met te veel verboden middelen op zak en kregen een strafbeschikking uitgevaardigd waartegen verzet is ingesteld. In navolging van onder meer de rechtbanken Noord-Nederland, Noord-Holland en Oost-Brabant, kwam deze week ook het Hof Amsterdam in de laatste twee lopende zaken tot een vrijspraak. Hoewel het dossier naast een bekennende verklaring van cliënt dat hij drugs bij zich had ook een indicatieve test bevatte, oordeelde het Hof dat onder de streep dat op basis daarvan niet kon worden vastgesteld dat cliënt daadwerkelijk xtc bij zich had.

Kort en goed: ben je op een festival gepakt met drugs en heb je een strafbeschikking ontvangen, meld je dan zo snel mogelijk (binnen 14 dagen) voor het instellen van verzet. Er zijn immers diverse succesvolle verweren te voeren, hetgeen je een aantekening op je justitiële documentatie kan besparen!

Voor vragen kun je contact opnemen met advocaat Thei Houben via 06-30680556 of houben@ftwadvocaten.nl.

Ga terug

Overige blogs